Způsoby lásky - inspirace

12.03.2010 00:07

  1. Rozhodněte se milovat své dítě a jasně to dávejte najevo. Vaše láska je nejlepším darem, jaký kdy můžete svým dětem dát. Více než cokoli jiného jim právě láska dodá pocit bezpečí, základ pro zdravé sebevědomí a duševní i citové zdraví v průběhu celého jejich života.
  2. Naplňte základní potřeby svého dítěte – výživa – útočiště – bezpečí. Výživa těla i duše. Útočiště před nepřízní prostředí, soukromí. Bezpečí – péče o zdraví a ochrana v nebezpečných situacích.
  3. Přezdívka může být na dlouhá léta výrazem osobité něžnosti mezi rodiči a dětmi.
  4. Čtěte si se svým dítětem – chvilka jen pro vás, fyzický kontakt, naslouchání hlasu, zklidnění, prostor k rozmlouvání. Nechte, aby vám četlo dítě a moc jej neopravujte. Knížky můžete vybírat společně při návštěvě knihovny. Sdílejte zážitky z četby knížek, smějte se.
  5. Najděte si společnou činnost – vaření, práce na zahradě, skládání puzzle a další hry, modely, výroba hraček atp.
  6. Znaková řeč – „mám tě rád“ výrazem tváře, gestem
  7. Zachovávejte tajemství svých dětí, naučte je rozlišovat tajemství a informaci, mluvte o svých dětech diskrétně
  8. Neskrývejte své pocity, upřímně je vyjadřujte. Otevřenost pocitů je důležitá pro to, aby dítě věřilo vaší lásce. Osoba a skutek mají být odděleny: ne Ty jsi ale hlupák!, ale Podívej, tady jsi to spočítal špatně.
  9. Odpouštějte. Hřích vs. Chyba
  10. Stále potvrzujte, že se vaše dítě nenarodilo omylem.
  11. Schovávejte si vzpomínky na děti, jejich fotky, výkresy, dopisy, vlastní poznámky a texty. Dobře poslouží zásuvka, skříňka, kufr, bedna, album, deník aj.
  12. Vžijte se do „malého“ světa svého dítěte, snižte se. Jak je obyčejná židle velká! Sedadlo v autobuse nízko! Nedosažitelné kliky, zvonky, kohoutky …
  13. Děkujte za své dítě v modlitbě
  14. Objímejte své dítě často, ale nevnucujte se. Líbejte své děti.
  15. Dejte dítěti občas  květinu nebo zasaďte pro ně stromek, rostlinu
  16. Poskytněte dítěti svobodu zkoumat svět kolem něj -  v literatuře, ve vztazích, dodávejte mu odvahu riskovat. Vaše děti jednou opustí bezpečný domov.
  17. Napište jim vzkaz jako překvapení, povzbuzení (do školního sešitu, do kufru atp.).
  18. Dejte dítěti dary jako dědictví – album fotografií, prošívaná deka, malba, rodinná bible, vzácná kniha, sbírka známek/mincí, kus nábytku, hudební nástroj, hodinky aj.
  19. Nedovolte dítěti vymáhat si něco fňukáním a kňouráním. „Tak už toho nech, nedovolím Ti, aby z Tebe vyrostl nešťastný člověk. Přijmi to, co máš, nebo zůstaň v pokoji a vrať se s lepší náladou.“ Falešný pláč – věřím, že to i tak dokážeš.
  20. Uvádějte své dítě do společnosti: seznamujte je s druhými lidmi, zapojujte je do konverzace.