4 časté omyly při výchově miminek / Věra Vojtěchová

12.03.2010 00:28

1. Nespěte se svými dětmi

Prý se pořádně nevyspí ani ony, ani vy, a k tomu je můžete zalehnout. Renomovaní zahraniční psychologové dnes radí pravý opak. Všimli si totiž, že zatímco například v Anglii umírá na syndrom náhlého úmrtí novorozence (SIDS) ročně až 500 dětí, tak v Číně, kde je společné spaní dětí a rodičů samozřejmostí, jsou případy SIDS  naprostou vzácností.

Tento postřeh potvrzují i závěry studií neurologů z uplynulého roku. Zjistili totiž, že mozek dítěte odtrženého od rodičů vykazuje obdobnou aktivitu jako při fyzické bolesti.

Jakékoliv odloučení  zvyšuje hladinu hormonu  kortizolu, který se v těle vytváří v reakci na stres. Navíc úzkost z odloučení může dítě poznamenat i v pozdějším životě. Zhruba 70 procent žen, které v dětském věku při pláči nikdo nekonejšil, trpělo v dospělosti zažívacími potížemi.

 

2. Rozmazlené děti pláčou častěji

Opět omyl. Děti do jednoho roku jsou klidnější a zdravější, když mají matku na dosah, hned jak začnou plakat.

Statistikové zjistili, že v Evropě matky nechávají své miminko plakat často až deset minut, a čekají, jestli se neutiší samo. V té době je ale už dítě tak vystresované, že se nedokáže uklidnit. Navíc má špatnou zkušenost, že se svým trápením zůstává samo.

Odborníci doporučují nechat dítě plakat maximálně tři minuty. Tak se u něj vyvine dojem , že je hodno lásky a bude více důvěřovat svému okolí.

 

3. Hýčkané děti budou později nesamostatné

Ani to není pravda. Děti, kterým se rodiče dostatečně věnují, se naučí lépe komunikovat a vycházet se svým okolím. Pláč je pro dítě dorozumívacím prostředkem a proto by měly mít jistotu, že mu rodiče rozumějí.

 

4. Rozmazlovaná miminka terorizují své rodiče

Tomu rozhodně nevěřte! Až přibližně v jedenáctém měsíci se dítě naučí používat pláč jako taktiku. Pak teprve můžete dát najevo, že to na vás neplatí. Dítě ale musí vědět, že když něco skutečně potřebuje, vyhovíte mu.